Test BMW X3 xDrive30d: Diesel je stále na vrcholu (2024)

Test BMW X3 xDrive30d: Diesel je stále na vrcholu

Autor: Ondřej Daňa,Foto: Autojournal

3.8.2021 • BMW, Novinky, Testy

Motor: 100%

Podvozek: 100%

Převodovka: 100%

Zpracování: 100%

Praktičnost: 85%

BMW X3 xDrive30d pro mě bylo jedno velké překvapení a také adept na jedno z nejlepších daily, co jsem tenhle rok řídil. Není zbytečně přerostlé, ale poskytuje dostatek prostoru. Naftový šestiválec poskytuje skvělou dynamiku i ekonomiku provozu a za každé situace je s autem radost jezdit.

Verdikt:

Výrobci se horem dolem snaží plnit přání pánů byrokratů zBruselu a do všeho, co má kola a dveře, dávají baterky. Jenže se ukazuje, že to, co chce úředník, se ne vždy musí potkat stím, co chce zákazník. Automobilky tak zatím marně hledají cestu, jak ve větší míře přesvědčit kupující, že elektrifikace je správná cesta. Spousta potenciálních kupců stále radši pokoukává po klasickém spalovacím autě – ať už je to kvůli tomu, že se bojí větší náchylnosti kporuše u bateriových vozů, nebo jim vadí vyšší cena. Zkrátka cesta kčástečně elektrickým vozům je značně trnitější, než si zákonodárci zprvu mysleli. A já se nedivím, po svezení v naftové X3 jsem stále přesvědčen, že velký diesel je pro auto tohoto typu tou vůbec nejlepší volbou.

Test BMW X3 xDrive30d: Diesel je stále na vrcholu (1) Test BMW X3 xDrive30d: Diesel je stále na vrcholu (2)

Nová X3 adoptovala designové smýšlení ostatních členů rodiny „X“ a dost jí to prospělo. Velké ledvinky (ale ne tak moc) společně súzkými světlomety dávají autu dynamické vzezření, které je ještě podpořené nádherným odstínem modré metalízy a příplatkovým M-paketem. Auto vsobě má tu správnou dávku svalů a elegance a ani nebylo potřeba na karoserii vytvářet nějaké zbytečné hrany a lomy. Designově to bere X3 za správný konec a musím uznat, že i na mě to funguje – a to nejsem žádný fanda SUV. Dokonce se mi i líbí, že BMW neobehnalo auto hradbou zplastů, jak je u „sportovně aktivních vozů“ vmódě a postavilo decentní, ale přesto výrazné auto. Trochu mi to tak připomíná návrat do historie značky, kdy se jejich design nesl ve znamení rčení „méně je někdy více“.

Test BMW X3 xDrive30d: Diesel je stále na vrcholu (3)

Také interiér udělal výborný dojem. Zvolené materiály i zpracování jsou na špičkové úrovni a všechno působí opravdu draze a prémiově. Současná generace BMW vtomto ohledu pravděpodobně nemá konkurenci. Na co*koliv sáhnete, to působí hodnotně, robustně a je na první pohled vidět, kam vaše peníze putovaly. Ergonomie je také dotažená téměř kdokonalosti. BMW se ještě nenechalo strhnout dotykovou mánií a každá důležitá funkce má svoje tlačítko. Ovládání vozu je tak zcela přirozené a nijak neodvádí pozornost. Navíc si BMW drží svou filozofii rozvržení ovládacích prvků snad už tři dekády. Pokud jste tedy řídili nějaké BMW vuplynulých letech, ihned se zde zorientujete a budete se cítit jako doma. Nejvíc mě ale potěšilo, že to nevypadá, že došlo knějakým kompromisům vkvalitě oproti vyšším modelům řady X. Auto je jen kompaktnější, ale nepůsobí laciněji. Někteří výrobci mají tendence slevovat na kvalitě a luxusu stím, jak jdete dolů napříč řadami. Ne vpřípadě X3. Samozřejmě tady nemám řadičku zkřišťálu jako u X5 a X7, ale celkově auto nepůsobí hůř, jen je menší.

Test BMW X3 xDrive30d: Diesel je stále na vrcholu (4)

Infotainment se skládá ze dvou obrazovek. Ta první – internetovými lidmi méně oblíbená – se nachází vkapličce přístrojů. O novém digitálním co*ckpitu BMW jste nejspíš slyšeli dost. Já patřím do té skupiny, která sním nemá problém. Když si dáte chvilku času a nastavíte si zobrazení dat, která potřebujete, je mi svým minimalistickým zobrazením velice sympatický. Jedinou chybu spatřuji vneintuitivním nastavování. Komu nestačí, stále je tu po baworácku skvěle zmáknutý head-up displej. Druhý displej je na vrchu palubní desky a běží na něm klasický BMW iDrive. Systém, který je zdokonalován již téměř dvacet let a vsoučasné generaci má opravdu blízko kideálu. Funguje naprosto bez trhání, ovládat lze gesty, hlasem, dotykem, nebo skrze konzoli na středovém tunelu – která podle mě stále patří ktomu nejlepšímu způsobu interakce sinfotainmentem napříč všemi výrobci. Pokud jste u BMW noví, nejspíš na něj chvíli budete zmateně koukat, ale jakmile si projdete jednotlivá menu a naučíte se používat zkratky, dojde vám, jak chytře je systém navržený, a že pro jakýkoliv úkon není potřeba vykonat víc, než dvě kliknutí.

Test BMW X3 xDrive30d: Diesel je stále na vrcholu (5) Test BMW X3 xDrive30d: Diesel je stále na vrcholu (6)

Příplatková anatomická sedadla jsou nastavitelná ve všech směrech a perfektně drží tělo na místě. Jde o ideální kompromis mezi komfortním sezením a sportovní oporou. BMW sedačky zkrátka vždycky umělo na výbornou. Kabsolutnímu blahu mi chybí už jen funkce odvětrávání. Řidičská pozice je překvapivě ne-SUVéčková. Spíš připomíná zvýšený hatchback. Sedíte sice výš a máte tak dobrý přehled o dění kolem auta, ale rozhodně nemáte pocit, že zněj trčíte. Pochválit musím také volant. BMW se vyvarovalo hloupého zplošťování a dalo sem normální kulatý věnec se silným obvodem, který skvěle padne do ruky. Výhled zvozu je do všech směrů skvělý. Malé zaškobrtnutí představují jen reproduktory umístěné vA sloupku, které společně se zrcátkem vytváří poměrně výrazný slepý bod.

BMW X3 je stále poměrně kompaktní SUV, ale na zadních sedačkách vás to rozhodně nijak neomezuje. I díky rozvoru 284 centimetrů je zde místa dostatek i pro dospělého, je příjemně vidět ven a sedadla poskytují velice dobrou oporu celému tělu. Rozhodně nejde o nějaké nouzovky, nebo místa určená jen dětem. Líbilo by se mi ale, kdyby zde byly USB zdířky. Je zde pouze 12V zásuvka a to je vtéto kategorii poměrně málo. Kufr nabízí skvělých 550 litrů. Celkově mě potěšilo, jak je BMW X3, i přes svoje kompaktní rozměry, prostorné. Vlastně mi to přijde taková ideální velikost pro menší aktivní rodinu. Vejde se do něj spousta věcí, ale svými rozměry nepůsobí nějak neohrabaně vtěsných prostorech. Čím víc nad ním přemýšlím, tím sympatičtější mi je.

Test BMW X3 xDrive30d: Diesel je stále na vrcholu (7)

Pod kapotou této X3 je noční můra bruselských ekologů – naftový třílitrový šestiválec! A je skvělý. Motor má pro ně však jeden argument, jedná se totiž o mildhybrid. Jednotka je tedy doplněna o 48V elektrické ústrojí a elektrický startér-generátor pomáhající při akceleraci a umožňující zcela vypnout spalovací motor během zpomalování. Za oběť padla možnost vypnout systém start/stop, ale to nepovažuji za žádnou výraznou chybu. Samotný agregát dostal ještě optimalizovaný systém vícestupňového přeplňování s nízkotlakým turbem s proměnnou geometrií sání a novou generaci systému přímého vstřikování piezo vstřikovači, která pracuje až s maximálním tlakem 2700 bar. Emise pak pomáhá snižovat i dvojité vstřikování kapaliny AdBlue.

Tato X3 tedy dosahuje výkonu 210 kW a kroutícího momentu 650 Nm. To jsou opravdu slušné hodnoty a toto SUV dokáže dosprintovat na stokilometrovou rychlost za 5.7 sekundy.Zátah motoru je v reálném světě monumentální a auto působí velmi rychle. Potěší i skvělá odezva na plyn a kultivovanost řadového motoru. Pohonné ústrojí je jednoduše perfektně sladěné. O vypnutí motoru nebo vyřazení na neutrál tak prakticky nevíte. To samé platí také o spolupráci s převodovkou, osmistupňový automat mění převod nadále hladce i rychle. A spotřeba? Žádné drama. Dynamicky se dá jezdit kolem 9 litrů a pokud zvolníte, není problém jezdit lehce pod 7 litrů.

Test BMW X3 xDrive30d: Diesel je stále na vrcholu (8)

Při pohledu na kola o rozměru 19 palců jsem měl trochu strach zpřekonávání nástrah města – ještě když vezmu vpotaz, že je auto vybaveno tužším M paketovým podvozkem. Automaticky jsem tedy navolil režim Comfort a vyrazil na cestu. Vida, ono to vůbec není špatné. Auto je tužší, velice poctivě kopíruje cestu, ale za nekomfortní bych ho vžádném případě neoznačil. Vkaždé situaci bylo auto jisté, nemlátilo do kabiny a nerovnosti filtrovalo snaprostou jistotou. Díky menším rozměrům než u větších bráchů a dobrému výhledu ven, jsem si ani vnejtěsnějších uličkách nepřipadal nepatřičně. Pohyb po městě není o nic složitější, než vnějakém hatchbacku. Dokonce i rejd auta je velice slušný.

Vprvních dnech jsem město prakticky neopustil, ale stále častěji jsem přemýšlel nad tím, jestli tohle nebude nové „jediné auto, které potřebujete“. Abych to zjistil, musel jsem taky ztoho města vyjet a podrobit auto náročnějšímu testování. Proběhly dálnice, proběhly okresky, proběhly vesnice – jen terén neproběhl, strach zpoškození disků mi to nedovolil. A vůbec se mi nepodařilo objevit nějakou větší slabinu auta. Na dálnici je ukázkově klidné, asistenty vás křízení skoro nepotřebují a vy si tak užíváte pohodu. Na okreskách jsem zase žasl ze schopností podvozku. Auto miluje zatáčky. Na rozdíl od větších sourozenců nepůsobí tak těžkopádným dojmem a zanechává si něco zbaworácké hravosti. Podvozek je navíc naladěn tak dobře, že auto skvěle pracuje se svojí hmotností a většinu času zapomenete na to, co vlastně váží. Překvapilo mě, kolik chuti křízení ve mně takové auto vyvolalo a výlety po okreskách jsem si vážně užíval. Musíte se sice obejít bez větší zpětné vazby od řízení, ale kdo by ji u moderních aut hledal ještě hledal…

Test BMW X3 xDrive30d: Diesel je stále na vrcholu (9)

BMW X3 xDrive30d pro mě bylo jedno velké překvapení a také adept na jedno znejlepších daily, co jsem tenhle rok řídil. Není zbytečně přerostlé, ale poskytuje dostatek prostoru. Naftový šestiválec poskytuje skvělou dynamiku i ekonomiku provozu a za každé situace je sautem radost jezdit – podvozek je zkrátka skvělý.

V základní výbavě tuto motorizaci pořídíte za 1.507.900 Kč. Testovaný model včetně všech příplatků vyjde na 2.294.998 Kč.

Plusy

– Motor a dynamika
– Odhlučnění
– Převodovka
– Komfort jízdy a podvozek
– Kvalita zpracování a vnitřní prostor
– Infotainment
– Sedadla
– Spotřeba

Mínusy

– Ceny příplatků








.

« Ojetých Passatů je víc, jejich cena přitom roste Nákup auta budoucnosti: Třetina lidí by chtěla, aby stačil jeden podpis »

Test BMW X3 xDrive30d: Diesel je stále na vrcholu (2024)
Top Articles
Found.000 wiederherstellen - so geht's [2024]
How to Recover Files from Found.000 Folder
Fredatmcd.read.inkling.com
St Als Elm Clinic
Acts 16 Nkjv
How To Get Free Credits On Smartjailmail
How to Type German letters ä, ö, ü and the ß on your Keyboard
Select The Best Reagents For The Reaction Below.
New Day Usa Blonde Spokeswoman 2022
Derpixon Kemono
Tight Tiny Teen Scouts 5
Bros Movie Wiki
California Department of Public Health
Diablo 3 Metascore
Classic Lotto Payout Calculator
Craigslist Panama City Fl
Chelactiv Max Cream
Spider-Man: Across The Spider-Verse Showtimes Near Marcus Bay Park Cinema
U Arizona Phonebook
Why Is 365 Market Troy Mi On My Bank Statement
Arre St Wv Srj
FDA Approves Arcutis’ ZORYVE® (roflumilast) Topical Foam, 0.3% for the Treatment of Seborrheic Dermatitis in Individuals Aged 9 Years and Older - Arcutis Biotherapeutics
Drug Test 35765N
Violent Night Showtimes Near Amc Dine-In Menlo Park 12
Meridian Owners Forum
Tire Plus Hunters Creek
Acurafinancialservices Com Home Page
1979 Ford F350 For Sale Craigslist
By.association.only - Watsonville - Book Online - Prices, Reviews, Photos
Ugly Daughter From Grown Ups
A Plus Nails Stewartville Mn
Miss America Voy Board
Chattanooga Booking Report
Hisense Ht5021Kp Manual
Build-A-Team: Putting together the best Cathedral basketball team
Cl Bellingham
Kelly Ripa Necklace 2022
Plead Irksomely Crossword
Craigslist Florida Trucks
Dispensaries Open On Christmas 2022
Ferguson Showroom West Chester Pa
Craigs List Hartford
8776725837
Patricia And Aaron Toro
Iupui Course Search
Cch Staffnet
CPM Homework Help
Coleman Funeral Home Olive Branch Ms Obituaries
Compete My Workforce
Parks And Rec Fantasy Football Names
Grace Charis Shagmag
Nfhs Network On Direct Tv
Latest Posts
Article information

Author: Kieth Sipes

Last Updated:

Views: 6476

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kieth Sipes

Birthday: 2001-04-14

Address: Suite 492 62479 Champlin Loop, South Catrice, MS 57271

Phone: +9663362133320

Job: District Sales Analyst

Hobby: Digital arts, Dance, Ghost hunting, Worldbuilding, Kayaking, Table tennis, 3D printing

Introduction: My name is Kieth Sipes, I am a zany, rich, courageous, powerful, faithful, jolly, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.